Pages - Menu

woensdag 18 november 2009

Hemelse rijst - Ketan

Ja, dat klinkt raar en er zal best een andere naam voor zijn. Dit is een recept die mijn ouders altijd maakte. Als tussendoortje en omdat het lekker is.

Ja, dat klinkt raar en er zal best een andere naam voor zijn. Dit is een recept die mijn ouders altijd maakte. Als tussendoortje en omdat het lekker is.




Het enige nadeel is dat je het een dag van te voren moet inweken omdat het dan lekkerder is. Maar ja, zo erg is dat natuurlijk ook weer niet, want nu heb je wel iets lekkers om naar uit te kijken.

Genoeg gepraat, laat ik nu maar vertellen wat we nodig hebben en hoe het gemaakt wordt.



Wat hebben we nodig;

250 gram ketanrijst (kleefrijst, te koop bij de toko)

2 stuks pandanblad

2 schijfjes gula djawa (palmsuiker)

250 gr. gedroogde cocos

Snufje zout



Was de ketanrijst en doe het in een schaal, vul met zoveel water dat het goed onderstaat. Knak de pandanbladeren op een paar plekker en maak een knoop erin en doe het vervolgens bij de rijst. Zorg ervoor dat je het echt tussen de rijst doet zodat het niet erboven gaat.

Laat 12 uur staan, ja sorry de rijst moet namelijk het water op zuigen.

Als het lang genoeg heeft gestaan om het klaar te maken ga je verder.

Gooi het overgebleven water weg, doe het zout erbij en doe het rijst in een stoompan, stoom de rijst gaar.

Doe ondertussen de gula djawa (ik heb altijd schijfjes die je bij de toko kan kopen) in een steelpan met wat water en laat het smelten.

Kook water en doe die die bij de cocos, laat even staan en haal dan de cocos door een zeef. Druk het ook tegen de zeef zodat het meeste water eruit gedrukt wordt.

Wanneer de rijst gaar is, schep je wat op een bordje, daarna strooi je de cocos erover heen en als laatste de gula djawa (palmsuiker).

Echt het is heerlijk!

woensdag 11 november 2009

Kip in ketjap

Dit gaat goed samen met alle rijst recepten, de macaroni a la nasi en eigenlijk met alles. Het prettige is dat je er verder ook geen omkijken naar hebt, omdat je alles in de pan doet, deksel erop en lekker laten pruttelen. Dit is ook erg lekker met zoet\ zure komkommer.

Wat hebben we nodig:

1 kilo kip (indien nodig in stukken gesneden en gewassen)
1 ui
1 knoflook
2 tl ketoembar
1 cm gember
1 tomaat (in stukjes gesneden)
3 a 4 el ketjap A
Olie

Doe de pan op het vuur met de olie en doe gelijk de ui er bij,
fruit de ui, wanneer deze glazig wordt kan de knoflook erbij,
even bakken (Niet te lang anders wordt het bitter).
Doe nu de ketoembar, gember, tomaat, ketjap in de pan, roer even om en voeg de kip erbij.
Roer weer even om, doe de deksel op de pan en laat het lekker pruttelen.
Kijk af en toe, roer indien nodig is.

5 minuten voor je gaat eten haal je de deksel van de pan, zodat het vocht kan indikken (als je dat lekker vindt) en klaar is je kip!

Ik doe eerlijk gezegd nooit zout bij mijn eten, wanneer je dat wel wilt, dan is dat iets wat je gewoon moet doen. Gewoon even proeven en oordelen of er zout bij moet.

Macaroni a la nasi

Dit is een recept wat makkelijk en lekker is, het wordt vaak door mijn man klaargemaakt, het is erg lekker met kip in ketjap en zoet\ zure komkommer.
Het is echt een recept voor als je een keer geen trek hebt in rijst en eens wat anders wil maken.



Wat hebben we nodig;

1 pak macaroni (bereiden zoals op de verpakking staat)
1 ui (klein gesneden)
1 teentje knoflook
2 maggie bouillionblokjes (als je het zouter wil dan kan je ook 3 doen)
1 paprika (klein gesneden)
2 handjes prei (klein gesneden)
1 klein handje selderij (klein gesneden)
3 a 4 el ketjap A
Olie

Begin met alles klein te snijden en de macaroni te koken.
Als dat klaar is dan begin je;
Pak een pan en doe de olie erin, meteen gevolgd door de uien,
fruit de uien, wanneer ze glazig worden dan kan de knoflook erbij,
bak dit nog even aan (niet te lang anders wordt de knoflook bitter).
Doe de maggie blokjes erin, roer even,
vervolgens 2 a 3 et ketjap en roer alles nog door.
Voeg de macaroni steeds in kleine hoeveelheden toe, schep alles steeds goed om, het onderste moet naar boven komen, blijf doorgaan tot alle macaroni er door is.
Pak de prei en paprika en schep dit er ook door heen.
Warm alles nog goed en schep alles nog goed om, zodat alles er goed door heen is en de macaroni goed warm is. Proef hier even en oordeel zelf of je er nog wat zout of ketjap bij wil doen.

Voeg op het laatst de selderij door, even omscheppen en klaar ben je.

Enjoy

zondag 8 november 2009

Serungeng (gebakken cocos)

Hier is mijn dochter gek op! Het is een heerlijk bijgerecht. Het is lekker met gerechten, maar ook heerlijk met alleen maar warme rijst.

Wat hebben we nodig:

500 gram gedroogde cocos
100 gram pinda's
1 ui (klein gesneden)
2 teentje knoflook (klein gesneden of in een vijzel fijngewreven)
halve el paprikapoeder
1 el trassiwater
2 el olie
zout
suiker (ik gebruik palm suiker)
1 tl ketumbar
1 tl djinten
6 cm laos

Maak van de paprikapoeder, trassiwater, ketumber, djinten en laos een pasta.
De de pan op het vuur met de olie, doe de ui en knoflook er in en laat dit even een paar minuten doorbakken. Doe de pasta in de pan en bak deze even een paar minuten aan, vervolgens gaat de gedroogde cocos erbij. Wanneer het goudbruin is op smaak maken met de zout en suiker, als het klaar is de pinda's er door heen mengen.

Enjoy

maandag 2 november 2009

Rijst koken

Van de week waren we bij een vriendin om daar te gaan eten.
Ze was nog in de keuken bezig en vroeg aan mij hoe ze rijst moet koken.
Ze vertelde dat het bij haar altijd mislukt en dat ze niet weet waarom. Het gaat bij haar gewoon in de pan op het fornuis.


Ik heb thuis een electrische stomer, maar in de pan heb ik ook jaren gedaan. Ik bedacht me ineens dat niet iedereen het weet dus daarom deze How to.

Pan (het liefst met een dunne bodem, maar hoeft niet perse)
Rijst
Water

Neem de hoeveelheid rijst die je wilt en was de rijst.
(Ik doe het in een vergiet met kleine gaatjes).
Haal zoveel mogelijk water eruit na het wassen.

Nu komt het;
Vul zoveel water bij de rijst totdat het water een vingerkootje hoger dan de rijst is.
Durf je hier niet op af te gaan, dan is er nog een truck.
Neem altijd 1 kop water meer dan dat je rijst hebt genomen.
Heb je dus 4 kop(jes)pen rijst dan doe je 5 kop(jes)pen water.
Op deze manier is de hoeveelheid water altijd genoeg.

Zet de pan op het vuur en laat het koken.
Zodra het water op is en je putjes in de rijst ziet komen doe je het vuur op klein en de deksel op de pan.
Laat het een minuut of 5 op klein vuur staan.
Na die 5 minuten draai je het vuur uit en laat de rijst nog even staan, je kan de rijst nu eventueel omscheppen.
Nog even 10 minuten wachten en je rijst is klaar.

Enjoy

zondag 1 november 2009

Gebakken banaan

Thuis noemen we het geen gebakken banaan maar 'smeerpropjes', waarom weet ik eigenlijk niet, mijn ouders zeiden dit altijd. Eten van thuis blijft altijd hangen en neem je ook mee. Wanneer mijn ouders dit maakte was het altijd in no-time op, maar goed is dat niet vaak zo, je bent langer bezig met het klaar maken dan met het opeten.

Dit wordt gemaakt van rijpe gewone bananen, dus geen bak bananen. Wij hebben altijd bananen in huis en het komt wel een voor dat ze te rijp zijn. Niemand vind ze dan meer lekker en dan blijven ze maar in de fruit mand liggen. Ik zie dan mijn kans om weer een keer gebakken banaan, of nee smeerpropjes te maken.

Wat hebben we nodig;
Rijpe bananen (ik had er nu 4)
Zakje vanillesuiker
Melk
1 ei
50 gr bloem
snufje zout
Olie om in te bakken

Maak van de bloem, zout, ei en melk een beslag.
Om geen klonten te krijgen is het het handigst om het in bovenstaand volgorde in de kom te doen en het met een garde te kloppen\ roeren.
Zorg dat het beslag niet te dik en niet te dun is, het moet ietsje dikker dan pannenkoekenbeslag zijn.
Verhit de olie tot het warm genoeg is om te bakken.
Snij de bananen in stukken, eerst door midden en dan in stukken van 1 cm, doe dit in het beslag.
Roer het beslag voorzichtig door, zorg ervoor dat alle banaan onder gedompeld is in het beslag.
Als de olie warm genoeg is ga je verder.
Pak met een eetlepel wat van het beslag, zorg dat er genoeg banaan bij is en doe het in de olie. Doe zoveel als mogelijk is, maar niet te veel anders koelt de olie te veel af.
Het kan gebeuren dat het naar de bodem van de pan zakt, als het al een even in de olie is maak het dan voorzichtig los.
Het is klaar wanneer het drijft en een goud bruine kleur heeft.
Haal het eruit en leg het op keukenpapier om uit te laten lekken.
Laat ze niet op elkaar uit lekken, de olie van de bovenste komt dan in de onderste en die worden dan erg vet.

Enjoy