Pages - Menu

vrijdag 15 maart 2013

Een paar kooktips

Gewoon even een lijstje met een paar kooktips;

Doe er je voordeel mee.

• Smeer de rand van je pan in met boter wanneer je pasta gaat koken. Het water kook dan niet over en dat houdt in minder schoonmaak werk.

• Als je een taart of cake bakt met gedroogd of vers fruit haal het dan even lichtjes door de bloem. Op deze manier zinkt het niet naar de bodem.

• Wanneer je een kip gaat roosteren bestrijk de kip dan eerst met citroen voordat je de zout erover heen doet. De kip wordt malser en de huid krokanter.

• Doe vis 30 minuten voor het koken in melk zodat de typische vis smaak verdwijnt.

• Wanneer het vlees stugger is dan kan je een beetje azijn bij het vlees doen. Hierdoor wordt het wat malser.

• Wanneer je melk of room toevoegt bij het maken van soep, mix het dan eerst met wat bloem. Dit voorkomt dat het gaat schiften.

• Als een ui eerst in de vriezer doet (15-20 minuten) dan heb je geen last van tranende ogen. Je kan het ook even in ijskoud water doen, mocht je niet zoveel tijd hebben. Als je lenzen in hebt heb je helemaal geen last. (Althans ik niet. :) )

• Als je water kookt in de pan (voor pasta of groenten) voeg dan geen zout toe. Door het toevoegen van zout wordt de kooktijd langer.

• Wanneer je soep hebt gemaakt laat het dan afkoelen zonder deksel. Anders bestaat de kans dat de soep zuur wordt.

donderdag 14 maart 2013

Geglaceerde ham

Dit is zo lekker en eigenlijk heel makkelijk!




Men koopt een beenham (aangezien ze heel klein zijn maak ik er vaak 2).
Doe de beenham in een diepe pan en gooi er zoveel cola overheen dat het net onder staat.
Zet het vuur aan en later het zo een tijdje pruttelen, ik doe meestal een uur of 2, dan is het lekker mals en gaar. Je hoeft er ook niet zo op te letten want er zit toch genoeg cola in.

Wanneer het klaar is haal je het uit de pan en laat het even afkoelen op een bord.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij vervolgens van links naar rechts en van recht naar links zodat je diamantvormpen krijgt.

Duw in elke viersprong (om het zo maar te noemen) een kruidnagel.
Maak een mix van stroop en mosterdzaadjes (ik kneus de mosterdzaadjes eerst in de vijzel) en breng het aan op de ham.
Doe de ham over in een ovenschaal en zet het een minuut of 10 in de oven.

Heerlijk met gebakken aardappels (die ik al gekookt heb en al in de oven heb gestop) en welke groenten je lekker vindt. Een salade erbij is lekker fris.